|
Rugbjerg Knude Fyr og historie
Lyset i Rubjerg Knude Fyr tændtes første gang den 27. december 1900. Fyret blev bygget på kystskræntens højeste punkt 60 meter over havet og godt 200 meter inde i land. Prisen for bygningerne blev på i alt 176.000 kr.
Fyrtårnet er 23 meter højt og var fra begyndelsen udstyret med eget gasværk til brug for belysning og drift af tågehorn. Man mente, at lys fra fedtgas fremstillet på olie havde en bedre evne til at trænge gennem i tåget vejr. Lyset kunne ses på en afstand af op til 42 km. I 1906 blev gassen afløst af petroleum og i 1948 blev der indgået kontrakt med jævnstrømselværket ved Liver Mølle om levering af elektricitet.
Linseapparatet blev fabrikeret i Frankrig af Barbiér & Bernard og kostede i alt 42.000 kr. Linsen bestod af 137 håndslebne prismer i tre elementer. Da fyret blev taget ud af brug, blev linsen smidt ud og begravet et sted i sandet. Drivværket befinder sig på Vendsyssel Historiske Museum.
Problemer med sand
Da fyret blev bygget, lå det over 200 meter inde i landet, og der var ingen større klitter omkring det. Med tiden kom havet nærmere, og samtidig blæste vinden store mængder sand op fra klinten. Sandet lagde sig foran og omkring fyret. Det fyldte brønden og ødelagde køkkenhaverne.
For at dæmpe sandet satte man fyrreris (fyrretræstoppe) og beplantede klitten med marehalm og hjelme med det resultat, at klitten blot voksede sig større. Jo mere man plantede, jo mere voksede klitten. Til sidst lå sandet så højt, at det til tider var umuligt at se fyrlyset fra havet. Den 1. august 1968 opgav man kampen, og fyret blev tændt for sidste gang.
Sandflugtsmuseet
I 1980 blev Sandflugtsmuseet åbnet, og fyret dannede nu rammen om Vendsyssel Historiske Museums udstillinger om sand og sandflugt. I 1992 opgav man kampen mod sandflugten. Klitten fortsatte med at vandre mod nordøst og langsomt begrave bygningerne, og i 2002 lukkede Sandflugtsmuseet.
Rugbjerg Knude fyr har igen skrevet sig ind i historien, da det i november 2019 blev flyttet 70 meter ind i landet og væk fra klinten og dermed styrte i Vesterhavet.
Det blev skubbet afsted på en slags rulleskøjter.
Så nu har fyret 20 til 40 års levetid igen, mener Naturstyrelsen, der ejer fyret. Kysterosion tager 2-4 meter af skrænten foran fyret. |
|